Smilefishspa.se / Blog / I norra Sverige / Gör livet enklare, åk på spa

Gör livet enklare, åk på spa

Att det berikar livet att åka på spa känner många redan till. Men, att det dessutom gör livet så mycket är det inte alla som har koll på. Redan de gamla grekerna använde sig av bad och badhus av olika slag som plats för avkoppling och eftertanke. Och genom att tänka efter och koppla av gör du ditt liv enklare. Att spabehandlingar av olika slag gör livet roligare också samt att du blir mer harmonisk finns det också levande bevis på, ett fantastiskt initiativ av ett äldreboende som bryr sig om sina gamla. Oavsett om det handlar om en behandling på en salong, ett dopp i ett varmt bad eller massage så råder det ingen tvivel om att det berikar och ger njutning. Men, du måste inte åka iväg och spendera mycket pengar för att ta del av en liknande upplevelse. Du kan åstadkomma samma effekt i ditt eget hem genom några enkla detaljer såsom att tappa upp ett bad, lägga en ansiktsmask med bra effekt för just din hy, lägga några extra minuter i duschen på en bra kroppsskrubb eller något åt det hållet. På det sättet ger du dig själv avkoppling och tid för eftertanke också, även om det bara rör sig om några minuter. Genom att använda till exempel enklare.se kan du enkelt ta reda på hur du skulle kunna finansiera din resa till exempelvis en kurort

Kurorter och spa

Att åka iväg till en kurort eller till ett spa behöver inte heller kosta skjortan, även om det alltid blir billigare om du gör din egen behandling hemifrån. Ordet spa är myntat delvis efter en kurort i Belgien, belägen inte så långt ifrån bergskedjan Ardennerna. Och här började folk använda vatten och varma bad som möjlighet att kurera sig och få en stunds avkoppling redan på 1300-talet.

Kurorter i sådan bemärkelse har funnits runt om i världen sedan 1300-talet och ordet har funnits i det svenska språket sedan åtminstone 1840-talet. Redan då förknippades kurorterna som ställen för att förbättra sitt eget välmående och på så vis berika sitt liv på olika sätt. Ofta förekom brunnsdrickande i samband med att folk åkte iväg på spa. Något som vi idag kan se spår av genom de olika sorters mineralvatten som finns på marknaden, Povel Ramels kända kuplett “Sorglösa brunn” och liknande företeelser. Den senare utspelar sig på en brunnsort och delvis på det vi idag skulle kalla för ett spa. Dessutom hade vattnet på brunnsorterna också betydelse för gästerna på kurorterna eftersom badet var det centrala. Att bada är enkelt, vare sig det görs utomhus i naturen eller i ett badkar, en simbassäng, en pool eller liknande så förlöser det avslappnande hormoner både genom närheten till vattnet, avkopplingen samt temperaturen på vattnet om ett värmande bad eller ett svalkande bad. Att få en stunds avkoppling och en stunds paus i livet förenklar livet på många sätt. Bland annat reducerar det risken för stress och utmattning enormt.

hikaru