Smilefishspa.se / Blog / I södra Sverige / Torekov

Torekov

Torekov upptäcktes tidigt av sjöfarare som lockades till den skyddade havsviken med dess naturliga lilla hamn. Här fick de vila och avkoppling, samma sköna avslappning som dagens hotellgäster. Vid hamnen så fanns det bebyggelse så tidigt som på 1200-talet och här fanns också en mindre marknadsplats där Bjärebefolkningen och besättningarna på skeppen kunde idka handel. Byns kyrka byggdes under tidig medeltid och står att njuta i romantisk stil.

Detta var ett utpräglat fiskesamhälle fram till mitten av 1800-tale och än idag så känner man historiens vingslag i de gamla kaptensgårdarna, piren och fiskebodarna. Sjöfartsmuseet med sina kanoner vittnar om byns storhetstid som fiske- och sjöfartssamhälle.

År 1980 stod de första delarna av Torekov Hotell klara. År 2008 så invigdes fler hotellrum och konferensavdelningen. Torekov Hotell är en del av Scandinavian Resort där också Hotel Skansen och Sälens Högfjällshotell återfinns.

Här finns mycket att njuta av. Spaklassiker, lyxpaket, långhelger med chans för återhämtning, golf, fin natur, vandringsvägar och varma källor. Året om så erbjuds temahelger såsom “löparhelg med Ulrika Eriksson” och “Yogahelg med TaudienTraining”.

För en trevlig helg med familjen eller en givande vistelse med företaget så kan man hyra hela Torekov Hotell. Oavsett anledning till besök, och oavsett om man hyr hela anläggningen eller bara ett rum, så bjuds man här på en avkopplande vistelse. Till detta så serveras god mat med smaksensationer från Bjärehalvön. Denna halvö är känd för fina råvaror och kvalitetsmedvetna odlare, bland annat så odlas här 75 % av Sveriges färskpotatis. Restaurangen omnämndes i White Guide 2013. En mycket populär aktivitet, oavsett det gäller Torekov Hotell eller andra ställen, är Afternoon Tea. Här dukas den under hösten upp på fredagar och lördagar.

Johan Lotand, som är fotograf och skribent, har skapat “Hotel Life”, ett e-magazine som fokuserar på Bjärehalvön och dess upplevelser. Här kan man läsa om vad som händer på hotellen, restaurangerna och nattklubbarna i området samt så får man tips om utflyktsmål och aktiviteter.

På Bjärehalvön med omnejd så finns en mängd romantiska platser där en utomhusvigsel kan äga rum. Därefter så intas en magnifik bröllopsmiddag på Torekov Hotell och naturligtvis så kan festen pågå natten lång. Gott om logi finns det och dagen efter så kan gästerna njuta av spabad innan man styr kosan hemåt igen. Några tips på platser är Hovs Hallar, Ängelbäcksstrand, och Sinarpsdalen.

hikaru