Smilefishspa.se / Blog / I södra Sverige / Ystad Saltsjöbad

Ystad Saltsjöbad

Förra året, 2017, så firade Ystad Saltsjöbad 120 år. År 1896 så skickade Salomon Smith och John Tenberg in en motion om att det borde skapas en samlingsplats vid havet. Ett hotell i Sandskogen. Redan året efter, 1897, så uppfördes badhotellet Ystad Saltsjöbad. Salomon Smith var apotekare och kommunalpolitiker.

År 1897 så var detta en trevåningsbyggnad av trä med tolv rum och en matsal. Snickarglädje och charm med tillhörande varm- och kallbadhus. Det blev populärt. Så populärt att man snart insåg att utrymmena var otillräckliga. Ledningen för hotellet skissade på en större och modernare anläggning och man presenterade detta för Stadsfullmäktige år 1913. Kapaciteten skulle fördubblas och man tänkte sig att det skulle stå klart redan året därpå då Baltiska utställningen i Malmö skulle äga rum.

Samma år som presentationen äger rum så brinner det och det resulterar i att utredningen försenades. Ytterligare förseningar blev det på grund av första världskriget. Inte förrän år 1926 tog borgmästare Johan Stenberg och Ystad Allehands direktör, tillika konsul och ordförande och VD i Saltsjöbadsbolaget, Einar Bjurström tag i frågan. Stadsfullmäktige beslöt att upplåta mark, låna bolaget pengar samt tecknade aktier. Nyinvigningen år 1927 blev minnesrik. Välkomst- och tacktal hölls och en festmiddag med runt 130 gäster serverades. Här noterades gäster som hovrättsråd Bror Petrén, arkitekt Aug. Ewe som skapat byggnaden, chefredaktör Stomberg, pressrepresentanter, kyrkoherde Evander, trafikchef Nihlén, bankdirektör Andrén och landshövding F Ramel. Sång och musik och uppsluppen stämning.

Ystad Saltsjöbad har idag en New Port-känsla och här finns ett modern spa, konferensfaciliteter och ett trivsamt hotell. Om man vill bo i avskildhet så kan Villa Strandvägen rekommenderas. Med sju rum i modern, romantisk stil så är du bara 200 meter från spa-avdelningen. Här njuter man av en lummig trädgård, en uppvärmd pool och tar en kort promenad till havet.

På Ystad Saltsjöbad finns ett antal olika restauranger. “Port” är en av de större och är en svensk-amerikansk seafoodrestaurang. Amerikansk östkust möter Österlen och JFK. “Vitas” är en fransk-amerikansk bistro med enklare charkuterier, hamburgare, gott vin och öl – enklare betyder inte att man gör avkall på kvaliteten. “Terrassen” är en mycket populär uteservering som med sitt läge, bara tio meter från stranden, bjuder på en fantastisk utsikt, god mat och dryck. Hotellets festvåning bjuder ett europeiskt kök där Österlen möter Toscana.

Ystad Saltsjöbad med Salt Creek Spa har blivit utnämnt till Sveriges bästa spa år 2015 och det är bara en av många utmärkelser och omnämnanden, andra är:

 • TripAdvisor
 • World Luxury Spa Awards
 • Luxury Travel Guide
 • World Travel Awards
 • Smak/Krav
 • Top Choice
 • SpaStar Awards
 • Svenska Spahotell
 • Business Travel Awards
 • White Guide
 • Årets Företagare i Sverige
 • Magasinet Skåne
 • Årets Nyföretagare

Idag så drivs Ystad Saltsjöbad av ESS Hotell som i sin portfölj också har Falkenberg Strandbad, Hotell Pigalle, MJS, The Steam Hotel och Hotel & Ristorante Bellora – ett lifestylehotell. Dessutom så är gruppen aktiv partner i bl.a. Villa Odinslund, Villa Johanneberg, 8eight och Tranquilo.

hikaru