Smilefishspa.se / Blog / I norra Sverige / Sköna bad mot artros

Sköna bad mot artros

Om du lider av artros är du långt ifrån ensam. Det är en oerhört vanlig sjukdom som drabbar tusentals människor varje år. Den kan sätta sig i princip alla leder, och till de vanligaste formerna hör de som sitter i knän, rygg, höfter, axlar och fingrar.

Den stora skillnaden mellan att ha artros idag och för så lite som femtio år sedan är de stora vetenskapliga framsteg som trots allt gjorts. Förvisso går det ännu inte att bota ledsjukdomen helt men det finns många behandlingsmetoder och kunskap att tillämpa. Du hittar massor av information hos www.artros.org där du bland annat får lära dig om olika terapier, hur kosten kan påverka dina besvär och vilka övningar du kan göra för att motverka symptomen.

Värme och avkoppling

Något som många artrosdrabbade upplever som mycket lindrande är värme. Det kan vara något så enkelt som att svepa in sig i en filt, att göra en varm oljemassage eller att ta ett härligt varmbad. Att göra en spabehandling kan bli en del av vägen mot bättring på flera nivåer. Du mjukar upp spända muskler och leder, du får stressa ner lite och låta både kropp och hjärna vila en stund. Ju mer du jagar upp dig desto värre brukar symptomen bli och därför är det viktigt att du är snäll mot dig själv. Har du ett badkar hemma kan en badbomb, några tända ljus och lite lugn musik kännas underbart när det ömmar.

En annan anledning till att just vatten är bra mot artros är att tyngdlösheten fungerar avlastande på dina värkande leder. Många sjukgymnaster och artrosexperter rekommenderar simning mot ledbesvär, men också specifika övningar i vatten som inte kräver så mycket utrymme. Att få känna sig lätt och omgiven av värme blir en välkommen paus och piggar upp själ och lekamen lika mycket.

hikaru