Smilefishspa.se / Blog / I södra Sverige / Slappna av för magens skull

Slappna av för magens skull

Magens hälsa är grundläggande för vårt allmänna hälsotillstånd. Hur magen mår går ofta hand i hand med hur vi mår psykiskt, och vice versa. Vissa kan ställa klockan efter sin mage och blir oroliga inför varje stressig händelse, medan andra har en lite mer stabil mage. De problem som kan uppstå om man inte sköter om sin mage är exempelvis problem med matsmältningen, förstoppning, gaser, magknip, orolig mage, diarré och sura uppstötningar. Dessa är tecken på att något inte står rätt till i matsmältningssystemet. De här problemen kan i sin tur leda till hemorrojder, ständiga toalettbesök och svårigheter att klara av jobbet och det sociala livet. En stor del av behandlingen av kroppen på ett spa handlar om att finna en balans i matsmältningssystemet med hjälp av mat, avslappning och träning. När man mår bra i magen, så kan man också må bättre i själen.

Bra kost

För att magen ska må bra är det naturligtvis viktigt med en bra kost. Man ska äta regelbundet och varierat, mycket grönsaker och fullkorn, och se till att dricka något till varje måltid. För att inte bli förstoppad är det viktigt att få i sig tillräckligt med kostfiber. Detta får man om man äter frukter med skal och fullkornsprodukter, till exempel ris och vete, där en del av skalet finns kvar. Man kan också öka fiberhalten i bröd, gröt och andra maträtter genom att tillsätta vetekli, havrekli eller olika fröer såsom psylliumfrön och linfrön.

Varva ner

Det är också viktigt att varva ner och ta det lugnt. Att ta en avslappnande spabehandling kan göra under för magen. När man slappnar av så går matsmältningen in i ett lugnare läge och massor av bra ämnen frigörs i kroppen, som gör att den fungerar på ett bättre sätt. Förutom avslappnande behandling kan man få särskild magmassage i en klassisk massagebehandling. Det är bra för att mjuka upp de spänningar man har i musklerna runt buken. Har man gått runt med smärtor och problem i magen är det inte ovanligt att spänningar sätter sig även i musklerna. Då kan det vara nödvändigt att behandla muskelspänningarna för att kunna slappna av i de inre organen. Magmassage är även bra mot förstoppning och det kan underlätta att få en sådan behandling i förebyggande syfte. Det är lätt att massera magen på sig själv när man vet hur man gör, även om det är bäst att gå till en professionell terapeut. Att få magmassage kan vara svårt och många tycker att det är en väldigt känslig del av kroppen, men det kan verkligen vara en god sak att pröva på.

Träning

När man rör på sig så får man igång tarmsystemet, och kroppen mår bra av detta. Har man lätt för att bli förstoppad och få hemorrojder så är det bra att tänka på att utöva regelbunden fysisk aktivitet. När man rör på sig så får tarmarna hjälp på traven att bibehålla rörelsen i systemet. Några exempel på bra aktiviteter är promenader, yoga, simning och qi gong.

hikaru